Čaro stabilných objektov...

Rozmýšlala som aký názov dať príspevku, ktorý nebude o fotení zátišia, produktovej fotografii, či inak štylizovanej fotografii. Ale len o inej ceste, ako sa naučiť fotiť, ako nájsť ten správny uhol, perspektívu a ako použiť svetlo, ktoré sa nám v danom momente ponúka a ako k tomu využiť predmety, ktoré nám neutečú, ktoré ostanú tak ako ich postavíme, tam kde ich dáme, sú v našej tesnej blízkosti a veľmi ich nevnímame a hlavne budú s nami začiatočníkmi spolupracovať, aby sme sa mohli v kľude venovať manuálnemu režimu a užiť si fotenie, nie len stále prehovárať naše deti, nech aspoň na sekundu s nami spolupracujú :o)

Memories are knitted with 
love...



Myslím, že záujmová fotografia by mala byť o tej samotnej radosti zo záberu, ktorý sa nám podarí vyťažiť z manuálneho režimu, nie z niektorého ponúkaného predvoleného programu. A na to sú ideálne stabilné predmety, tak na chvíľu dajme pokoj našim deťom a poďme exponovať na "very friendly objects" pre začiatočníkov :o)



When you start with a portrait and try to find pure form by abstracting more and more, you must end up with an egg.

Takže ešte raz, nejdem Vás tu učiť ako sa fotí zátišie, či produktová fotografia. Len Vás chcem nahovoriť, aby ste skúšali na predmetoch, ktoré sú k Vám a k Vašej začiatočníckej stránke "priateľské".

...getting ready

Zázrak, či čaro spočíva v štyroch základných krokoch (ono ich je možno ešte ďalších 14, ale ak sa naučíte tento základ, ste na správnej ceste), ktoré sú maximálne použiteľné aj na naše deti.


1. Nájsť si vhodný objekt
2. Nájsť správne miesto, t.j. svetelne správne miesto
3. Správne exponovať
4. Kreatívne komponovať



K bodu číslo jeden...uf, tak na toto by sa dalo opisovať , menovať, či rozprávať na veľa, veľa virtuálnych stránok...u mňa je zásada, odfotiť každú peknú vec, ktorá sa vyskytne v mojej blízkosti, ktorá je v našom príbytku, ktorú objavím niekde, kde sa práve nachádzam. No a aby som veciam nekrivdila, nejde ani tak o samotnú krásu objektu ale jeho zaujímavosť, lebo toto musíte vyzdvihnúť vy!!! Vašou fotkou!

Odfotiť zaujímavo môžete aj misu šalátu
If you can organize your kitchen, you can organize your life.

Obľúbenú knihu vo Vašej knižnici


Momentka počas pečenia koláča môže byť neuveriteľne oku príťažlivá


A pre nás, mamy, sú zaujímavé veci robené spolu s našimi deťmi


Či robené len našimi deťmi
Your children need your presence more than your presents.

A záber môžete spraviť aj počas jednoduchej voľnej chvíle, keď si napríklad zalejete čaj
the first taste is for your eyes...

Nezabúdajte, že medze sa nekladú, pozerajte sa na svet "fotografickými" očami, skúste vidieť krásu v jednoduchosti, v bežných veciach, s ktorými každodenne prichádzame do styku a ani by nám nenapadlo, že našim kreatívnym odfotením získajú úplne iný rozmer.

There is something special about Christmas cakes...

Hej, hej...pred tým ako sa začnete obzerať okolo seba a skúmať, čo všetko by sa dalo odfotiť a vy ste si to vôbec nevšimli si dočítajte tento článok, nebude už dlhý, ale teraz nasledujú fakt dôležité body a tieto rady sa vám určite zídu :o)

Miesto, svetelné miesto, dopad svetla, protisvetlo, naturálne či umelé....ja som za prirodzené, nie že by som mala nejaký problém s umelým, ale priznám sa, že pri ňom fotiť neviem, ani nechcem...takže...miesto...

Či to bude vnútri alebo vonku, všímajte si kde svetlo dopadá, aké svetlo na ne dopadá a či nie je lepšie skúsiť protisvetlo, nebojte sa správnou expozíciou sa Vám to podarí.
Miesto vo vnútri vyberajte také, kde Vás nebudú rušiť žiadne veci na stenách a zároveň máte dosť priestoru a svetla.
Grapelicious

Na druhej strane nebojte sa ani vzorov vo svojom okolí
An old thing becomes new if you detach it from what usually surrounds it.

Využívajte priestor, ktorý Vám dopomôže k zaujímavému efektu, napríklad k odrazu
The only thing new in this world is the history that you don't know...

Ak si myslíte, že v interiéri nemáte dostatok možností, zoberte predmety von a skúšajte s priamym svetlom, kde  máte takmer neobmedzené možnosti a voľnú ruku








Nezabúdajte, svetlo je to (skoro najdôležitejšie) po Vašej kreativite, ako bude obyčajná vec vyzerať na fotografii po Vašom "hraní" sa...

A teraz sme došli k bodu, kvôli čomu celý tento článok vznikol. Kvôli samotnému manuálnemu exponovaniu. Nehybný predmet nám dáva možnosť nastavovať mašinu tak dlho, ako len potrebujeme, dáva nám možnosť pochopiť "svätú trojicu" iso, čas a clonu, tu nemusíme ustriehnuť moment, ktorý nám pri dieťati môže utiecť, je preč v nenávratne lebo sa práve babreme s nastavovaním, toto je dôvod prečo Vás nabádam na prax pri stabilných predmetoch. Exponujeme na nehybný predmet, ostrenie by nám tiež nemalo robiť problém...tu je oveľa jednoduchšia možnosť ako sa naučiť fotiť naše deti na manuál, alebo aspoň pochopiť podstatu manuálnej expozície. Dajte tomu šancu :o)

Verte, že niekedy je ťažšie dať "dušu" na fotografii nehybným predmetom, nafotiť ich tak, aby to malo príbeh


Alebo aby nás to naozaj zaujalo...veď veľa krát si povieme, čo už môže byť naozaj zaujímavé na jednom jablku...


A môj obľúbený bod...Taká malá záležitosť, akou je kreativita, fotografické cítenie, či videnie, schopnosť komponovať jednoduché veci. Vrátim sa hore k jablku. Aj vy a porozmýšlajte ako odfotiť jedno jablko tak, aby foto zaujala. Nie nevravím, že tá foto vyššie je kreatívne nafotená, len vravím, že sa to dá...a vlastne ani nie tak rozmýšlaním. Ten posledný bod, ide tak viac od srdca. Áno kreatívnosť vo fotení ide ruka v ruke s láskou k fotke a k samotnému foteniu.

DSC_0636

3 komentárov:

Adriana P povedal(a)...

Zuzi, krasny clanok, a tie fotografie, umelecke dielo. Krasne zabery si vybrala.

Jana Kvaltínová povedal(a)...

Zuzi super si to napisala a paradne fotecky :-)

Rosa povedal(a)...

Konečně jsem si našla čas na váš blog - je naprosto úžasný!!! Čtu, čtu, dělám si poznámky a koukám s očima na vrch hlavy. Mám se co učit. Díky vám, jste skvělá!

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>