Základy expozície - rýchlo, ľahko a názorne.

Toto je zaujímavý odkaz, určený pre totálnych fotozačiatočníkov, na ktorom sa dajú ľahko pochopiť základy expozície - súvislosť medzi clonou, časom závierky a citlivosťou ISO.
Na http://www.kamerasimulator.se/eng/?page_id=2 nájdete fotografiu troch rozkošných psíkov na prechádzke.

Vpravo od obrázka máte tri "posuvátka":
- APERTURE znamená clona, čiže veľkosť otvoru, akým dopadá svetlo na senzor
- SHUTTER znamená čas, ako dlho dopadá svetlo na senzor
- ISO znamená citlivosť senzora


Vpravo od "posuvátok" sú názorné obrázky, čo čo znamená:

- malé clonové číslo  zodpovedá otvorenej clone, čím je číslo vyššie, tým viac sa clona uzatvára. Pozorujme obrázok so psíkmi - čím vyššie číslo, tým je obrázok tmavší (ak ničím iným nehýbeme), ale pozor na stromy v pozadí. Ak zvyšujeme clonové číslo, stromy sa stávajú ostrejšími a opačne, čím menšie clonové číslo, tým je obrázok svetlejší a stromy sú rozostrenejšie.

- čas je vyjadrený v zlomkoch sekúnd. čím kratší čas, tým je pochopiteľne obrázok tmavší a naopak. Pozrime sa však bližšie na psíka v popredí - čím dlhší čas, tým je psík rozmazanejší, keďže sa pohybuje. Kratší čas zas naopak pohyb zmrazí a psík je ostrejší.

- ak zaškrtneme link aperture-shutter, nebude sa nám jas obrázku (teda jeho expozícia) meniť, ale pri väčšom otvorení clony (teda pri nižšom clonovom čísle), budeme potrebovať kratší čas. Stromy v pozadí sa budú rozostrovať, ale pohyb psíka bude zmrazený.

- poslednou posuvnou veličinou je citlivosť ISO. čím vyššia citlivosť, tým svetlejší obrázok, ale aj väčšie zrno. ISO je najmenej kreatívna veličina, ak však ale chceme dosiahnuť určitý efekt (rozmazané alebo ostré pozadie a zmrazený alebo "máznutý" pohyb) a nemáme dostatok svetla, stačí zvýšiť citlivosť a nemusíme prísť o nami zvolené nastavenie clony a času. Musíme však zaplatiť daň v podobe zašumeného obrázka.

Tak a teraz šup-šup k foťákom a prestaviť si automatický expozičný režim na nejaký poloautomatický (priorita clony, priorita času) alebo na manuálny a skúšať a skúšať, ....
Veľa zábavy a dobrého svetla!
.
.

0 komentárov:

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>